Nieuwstraat 24-36, Purmerend

NIEUWSTRAAT - PURMEREND

BOUWJAAR
2010
REALISATIE
2013
BESTEMMING
Wonen, commercieel, parkeren

ALGEMEEN

In het centrum van Purmerend hebben wij een binnenstedelijke herontwikkeling gerealiseerd bestaande uit een commerciële plint, 20 appartementen met buitenruimte en een parkeergarage. Het ontwerp van de gevel van dit complex is geïnspireerd op de historische gevel van de zeer bekende garage Zijp, welke volledig is herbouwd. Door de combinatie van de verschillende gevelbeelden past het geheel in het straatbeeld.

HISTORIE

De Nieuwstraat was tot 1870 een gracht met ’t Zuyd-Eijnd en de Boon Acker. Een grote verandering in de Nieuwstraat was de bouw van een school op de plek van de paardenmarkt. Veiligheid was tijdens een bouwproces, in die tijd, nog niet aan de orde. Zelfgemaakte houten trappen en steigers zonder hekken, maar de bouwstijlen waren zeer imposant voor die tijd. De omgeving van de Willem Eggert Centrum heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de handel van goederen en dieren. Wekelijks wordt er nog steeds een grote warenmarkt gehouden op de Nieuwstraat.

BIJZONDERHEID

Een vereiste vanuit de gemeente was het realiseren van parkeren op eigen terrein. Onze parkeergarage is de eerste én tot op heden de enige ondergrondse parkeergarage in het centrum van Purmerend.